nedjelja, 6. prosinca 2015.

Ti dam, ti dam, Dadaizam   Dadaizam je isticao postupak razbijanja svake logičke povezanosti i smisla u djelu, naglašavao razaranje sintakse i uobičajenih sredstava komunikacije, zagovarao destrukciju i nadrastanje svih poznatih načina umjetničkoga djelovanja te poticao asocijativnost, aleatoričnost i kolažiranje pri umjetničkoj proizvodnji. 

Kad vičem:

IDEAL, IDEAL,  IDEAL,

spoznaja, spoznaja, spoznaja, 

bumbum, bumbum, bumbum,

dostatnom preciznošću registriram napredak, zakon, moral i sva druga lijepa svojstva o kojima su tolike pametne osobe raspravljale u tolikim knjigama da bi, na koncu, priznali kako je svatko, na isti način, samo plesao u ritmu vlastitog osobnog bumbum i da je savršeno u pravu s aspekta toga bumbum: zadovoljenje osobne znatiželje, privatno zvono za neobjašnjive nužnosti; kupaonica, novčana poteškoća, želudac s reperkusijama na život; autoritet mističnog štapića što se oblikovao u grupi sablasnog orkestra nijemih gudača zamašćenih filterima na osnovi životinjskog amonijaka.
  
   Inteligentan čovjek, akademski slikar, postao je posve – normalan tip. Ono što nam nedostaje, što je zanimljivo, što je rijetko jer imaju anomalije dragocjenog bića, svježinu i slobodu velikih anti-ljudi, to su 

CRVENI  IDIOTI.